Khyungchen Aro Lingma

Khyungchen Aro Lingma

Kumar Laman thangkamaalaus

Aro Lingma (1886-1923) syntyi tuli-koiran vuonna Mar-Khamissa, Khamin eteläosassa, Itä-Tiibetissä. Aro Lingman vanhemmat Jomo Pema ’ö-Zer ja Rang-rig Togden antoivat hänelle nimeksi Yeshé Zértsal. Nimen Khyungchen Aro Lingma hän sai Yeshé Tsogyeliltä viittauksena gTérmaan, jonka hän vastaanotti puhtaassa näyssä ollessaan hieman yli kahdenkymmenen.

Aro Lingma syntyi vaivattomasti ja ääntäkään päästämättä. Heti synnyttyään hän päästi pitkän sihisevän uloshengityksen, huulet nostettuna raivoisaan asentoon, aivan kuin hän olisi tehnyt rTsa-lung-hengitysharjoitusta. Synnytyksen aikana taivaalle ilmestyi kotkia, jotka syöksähtelivät ja liitelivät ilmassa lähellä hänen vanhempiensa ritriittiluolan sisäänkäyntiä. Synnytyksen kestäessä nähtiin myös taivasilmiöitä – yungdrungien ja ga’khyilien muotoisia pilviä. Voimakkaita tuulenpuuskia ilmestyi ja katosi yhtäkkiä ja aurinko ja kuu olivat näkyvissä yhtä aikaa taivaalla. Aro Lingman äiti, Jomo Pema ’ö-Zér, pysyi näkyjen tilassa läpi koko synnytyksen, jossa Rang-rig Togden avusti häntä fyysisesti.

Aro Lingma nukkui paljon ollessaan lapsi, mutta aina silmät auki. Hän ei puhunut lainkaan ennen viiden vuoden ikää, minkä jälkeen hän puhui sujuvasti. Nuorena tyttönä hän vaelteli paljon vuorilla vanhempiensa ritriittiluolan lähellä ja katosi aina kun hyväntekijöitä tuli käymään. Aro Lingma oli joskus poissa päiväkausia ja palattuaan kertoi vierailleensa toisissa maailmoissa sekä tavanneensa Yeshé Tsogyelin ja Padmasambhavan. Aro Lingman vanhemmat opastivat häntä Trülkhor Naljorissa (yantra yogassa) hyvin nuoresta iästä alkaen ja hän hallitsi gTu-mon jo yhdeksän vuoden ikäisenä, jolloin hänen vanhempansa alkoivat kutsua häntä Yeshé Rémaksi. Akyong Düd’dül Dorje Rinpoche sekä hänen ympärilleen kerääntyneet oppilaat kutsuivat Aro Lingmaa tämän elämän alkuvaiheessa Jétsunma Khandro Yeshé Rémaksi.

Aro Lingma oli kuuden– seitsemäntoista ikäinen, kun hänen vanhempansa ottivat yhdessä sateenkaarikehon (’ja’lus). Saatuaan viimeiset ohjeet, neuvot ja ennustukset vanhemmiltaan, hän ompeli heidät yhdessä valkoisen teltan sisään. Tapahtumalla oli syvä vaikutus Aro Lingmaan, ja sen ansiosta hänessä kypsyi monia piileviä kykyjä. Hän keräsi vanhempiensa maalliset jäänteet ja lähti kohti pohjoista Khamia ja Golokia. Aro Lingman äiti oli ennustanut hänen löytävän sieltä sopivan sang-yabin (hengellisen puolison), jonka avulla löytyisi ja toteutuisi gTérma-kokonaisuus, jonka oli määrä auttaa olentoja tulevaisuudessa.

Aro Lingma matkusti ympäriinsä harjoittaen ja eläen vaeltavan jogiinin elämää. Vaikka hänellä oli useita mahdollisuuksia liittyä harjoittajien ryhmiin, hän päättäväisesti matkusti yksin. Joskus hän teeskenteli olevansa mykkä, jotta välttyisi puhumasta ihmisille – varsinkin jos nämä olivat uskonnollisia ihmisiä. Aro Lingma puhui aina lapsille ja tavallisille ihmisille – erityisesti niille, jotka näyttivät olevan vaikeuksissa – mutta vältteli aina uskonnollisia ihmisiä, mikäli mahdollista.

Aro Lingmalta kului noin vuosi ennen kuin hän saapui pohjoisen Khamin ja Golokin alueelle, missä hän ennustuksen mukaan tapaisi tulevan sang-yabinsa. Hän tapasi siellä munkki ’a-Shul Pema Legdenin, joka oli Khalding Lingpan oppilas. Aro Lingma tunnisti heti ’a-Shul Pema Legdenin kyvyn näkyjen toteutumisessa, ja niin he matkustivat yhdessä eteläiseen Tiibetiin. ’a-Shul Pema Legden luopui munkin valoistaan ja ryhtyi Aro Lingman puolisoksi. Heidän matkansa aikana eteläiseen Tiibetiin Aro Lingma koki useita syvällisiä näkyjä Yeshé Tsogyelistä, joista hän ymmärsi opetuskokonaisuuksia ja harjoituksia, jotka hänen äitinsä oli ennustanut. Nämä opetuskokonaisuudet ja harjoitukset tulivat tunnetuksi Aro gTér – äiti-Ytimen Perintölinjana. Opetukset elävät edelleen, ytimekkäänä ja “äärimmäisen epäyksityiskohtaisena” opetus– ja harjoituskokonaisuutena.

Aro Lingma oli puhtaiden näkyjen gTértön; hengellisten aarteiden löytäjä. Hän vastaanotti useita harjoitussarjoja suoraan Yeshé Tsogyeliltä, joka on naispuolinen Buddha ja Padmasambhavan puoliso. Harjoitukset olivat ainutlaatuisia ja erikoisia, koska ne koostuivat tietoisuusolentojen (meditaatiojumaluus) muodoista, jotka olivat kaikki Padmasambhavan ja Yeshé Tsogyelin ilmentymiä. Harjoituksiin liittyi myös menetelmiä Dzogchenin kolmesta sarjasta sekä näitä tukevia psykofyysisiä harjoituksia. Aro Lingman äiti oli neuvonut häntä harjoittamaan kaikkia salassa ja opettamaan ne vain tyttärelleen, joka tulisi aikanaan esittelemään opetukset maailmalle.

Valitettavasti epäonnekkaiden olosuhteiden vuoksi Aro Lingma synnytti pojan ja verilinja katkesi. Hänen sang-yabinsa kuoli ja äitinsä antamien ohjeiden mukaisesti Aro Lingma ei ottanut uutta puolisoa. äiti oli myöskin neuvonut Aro Lingmaa synnyttämään ainoastaan yhden lapsen – muuten hänen elämänsä voisi merkittävästi lyhentyä, mikä olisi jättänyt vähemmän aikaa tyttären hengelliseen koulutukseen.

Hänen sang-yabinsa, ’a-Shul Pema Legden, oli vanha Lama, joka kuoli Aro Lingman ollessa vielä nuori ja ennen kuin tämä ehti tulla raskaaksi tyttärestä. Tämä olisi voinut merkitä Aro Lingman gTérman opetuksen katoamista maailmasta, mutta joogisten voimiensa avulla Aro Lingma pystyi tulemaan raskaaksi vähän ennen ’a-Shul Pema Legdenin kuolemaa. Hän neuvoi ’a-Shulia elämien välissä olevien näkyjen bardon läpi ja synnytti hänet omana poikanaan – Aro Yeshénä. ’a-Shul Pema Legden ei voinut jälleensyntyä naisena jäljellä olevien karmisten esteiden vuoksi, ja opetusten mahdollisuus tulla laajalti tunnetuiksi menetettiin. Aro Lingman äiti oli antanut hänelle neuvoja siltäkin varalta, että huonoenteinen poikalapsi syntyisi. Aro Lingma seurasi ohjeita tarkasti ja pystyi siksi sateenkaarikehon otettuaan välittämään opetukset pojalleen. Aro Lingma ilmestyi pojalleen Aro Yeshélle näkyjen muodossa pojan ollessa yksin ritriitillä kahdeksan vuoden ikäisenä.